C.I.E. Multi CH LT V-13 LV V-11 EE JV-10 NEVSKIY JV-10 NEVSKIY V-10 RKF V-10 BH

Frosty Field's Floating Point

    
Jäbä KoiraNet

 

syntymäaika väritys koko vanhemmat omistaja
12.04.2006 mustavalkoinen 53 cm / 20,5 kg "Zorro" & "Supo" Vesa Parkkonen &
Tarja Ivakko
, Vantaa

lonkat kyynärät polvet selkä
A/A 0/0 0/0 Kuvattu terveeksi

CEA TNS CL silmät
vapaa, testattu vapaa, testattu vapaa, testattu ok pentuna & 06/11

palveluskoiralajit agility vesipelastus näyttelyt luonnetesti
BH 2-luokka VOI C.I.E.
FI & EE & LT & LV & BALT & RKF MVA
EE & LT & LV & BALT JMVA
NEVSKIY JV-10
NEVSKIY V-10
RKFV-10
EEJV-10
LVV-11
LTV-13
Hyväksytty +135
laukausvarma

 

Lisää Jäbästa

Jäbä tuli perheeseemme toteuttamaan Vesan haavetta bordercollie uroksesta. Vesalla on itsellään aiemmin ollut saksanpaimenkoiria, joista Bessi, joka oli Jäbän meille tullessa, jo ansaitusti veteraanina eläkkeellä pelastuskoiratoiminnasta, oli Vesan kanssa yhdessä toiminut hälyryhmässä kadonneita ihmisiä etsimässä. Myös Jäbän oli alun perin tarkoitus suunnata energiansa pelastuskoiratyöhön. Raunioilla etsiminen on Jäbälle kyllä tuttua hommaa, mutta niin sanotusti aikansa kutakin ja Vesan kiinnostus pelastuskoiratoimintaan hiipui ja Jäbän kanssa alettiin vähitellen panostamaan enemmän muihin lajeihin.

Jäbän toinen hihnan pää Tarja harrastaa kahden dobermannin kanssa useita PK-lajeja kuin myös tokoa, vepeä, agilityä ja vähän toki tuota pelastuspuoltakin ja näin myös Jäbä on päässyt tutustumaan oikeastaan vähän kaikkeen.

Yhdessä Vesan kanssa Jäbä alkoi tutustua agilityn saloihin, kun Tarjan kouluttaja suostui ottamaan parivaljakon hoteisiinsa. Ja molempien eteneminen noviisitasolta kohti kisatasoa onkin ollut jo huimaa. Myös Tarja ohjaa Jäbää agilityssä ja viime vuoden puolella lähdettiin jo rohkeasti starttamaan, joten agility ura on jo käynnistetty. Jäbä toimii mainiosti eri ohjaajien luotsaamana, kunhan vain ohjaaja tietää mitä tekee, niin Jäbä toimii kyllä. Jäbä on kuuliainen, hyppyvarma ja hyvin ohjattavissa.

Viime vuoden puolella Jäbä aloitteli myös muita lajeja, VEPEn suorittamalla SOVEn ilman virheitä, BH kokeen hyväksytysti ja TOKOssa käväistiin hakemassa alosta 2-tulos. Jäbän kanssa on panostettu eniten agilityyn, vepeen, hakuun ja suojeluun. Tarja harrastaa dobermanniensa kanssa myös suojelua ja tarjosi ryhmän maalimiesoppilaalle mahdollisuutta harjoitella myös Jäbän kanssa, bordercollie rotuna oli oivan erilainen opettamaan maalimiehelle aivan toisenlaista tapaa kouluttaa koiraa suojeluun kuin mihin asioihin kiinnitetään huomiota ns. perinteisten suojelukoira rotujen kanssa. Mm. miten saamme koiran vartioimaan maalimiestä jossain muussa asennossa kuin makuulta haukkuen… Jäbä on harjoituksissa vastannut hyvin koulutukseen ja koska maalimies on ollut tyytyväinen ja positiivisesti yllättynyt koiran etenemisestä kerta toisensa jälkeen aina vain parantaen, niin purut ovat pysyneet Jäbän treeniohjelmassa.

Hakua on hyvän alun jälkeen työstetty vähän vähemmän, koska ryhmämme hajosi usean ihmisen perhetilanteiden muututtua ja myös useampi porukan koirista vietti aikaa pentulaatikossa. Jäbä ilmaisee haussa haukkuen ja erittäin avoimena ja energisenä koirana, myös tämä laji on ollut Jäbälle mieluisaa ajanvietettä. Hiukan on Jäbä tutustunut myös jälkeen ja viestiin ja voi olla että niitäkin tulevaisuudessa työstetään vielä lisää.

Näyttelyissä Jäbä on juossut kiitettävästi ihan ulkomaitakin vallaten. Tarja harrastaa toisen rotunsa -valkoinen kääpiösnautseri- kanssa myös näyttelyitä ja Jäbä valittiin silloin tarjolla olevista yhdistelmistä juuri tästä Frosty Field's kennelin pentueesta, koska vanhempien taustalta löytyi sekä koetuloksia, terveyttä kuin myös näyttelymenestystäkin. Jäbä on ollut äärimmäisen helppo matkustuskumppani: turhia ei stressata ja kaikkien kanssa tullaan juttuun. Tupaten täydessä näyttelyhallissa voi rentoutua esim. maaten selällään jalat kohti kattoa keskellä ruuhkaisaa käytävää...

Näyttelyesiintymiseen ollaan pentuna panostettu ja Jäbä esiintyy myös näyttelyissä osaavan, täysin vieraankin esittäjän kanssa mallikelpoisesti. Näyttelypuolelta saavutuksena Liettuan, Latvian, Viron, Battian ja Venäjän Juniori Muotovalioarvot, Viron Juniori Voittaja 2010, RKF V-10 sekä aikuisemmalla iällä Latvian Voittaja 2011, Viron Muotovalion arvo, CACIB Venäjältä ja Latviasta, SERT Venäjältä, Suomesta ja Latviasta. Jäbä on siis PK tai LT -tuloksen päässä Suomen ja Latvian Muotovalio arvoista. Venäjältä saavutettujen titteleiden osalta on vahvistamisen saaminen hiukan hankalampaa, joten saapi nähdä miten sen urakan kanssa onnistutaan.. Jäbällä siis plakkarissa useita ROP ja VSP saavutuksia eri maista.

Jäbä elää yhdessä kahden dobermannin kanssa. Yhteiselo Jäbää selkeästi vanhemman uroksen kanssa on sujunut hyvin, tosin Jäbä ei kasvaessaan aina ihan muistanut että aikuisemmalle uros koiralle pitäisi antaa tilaa, joten pieniä komentamisen paikkoja on toki ollut. Onneksi laumamme arvovaltainen johtaja ei pienistä pojista ole moksiskaan, joten Jäbän pienet yritykset horjuttaa Derin arvovaltaa on kuitattu asiallisilla kommenteilla ja tarvetta yhteenotoille ei ole ollut. Laumamme naisvaltaa ylläpitää dobermanni Qissa, joka on Jäbän Elämä! Riehuminen ja Taisteleminen energisen ja tulisen nartun kanssa on Jäbän mielestä kaikkein parasta, vaikkei Jäbällä olekaan mitään mahdollisuuksia Neitokaista peitota. Toki yrittäähän aina voi ja vauhti on sen mukaista. Lisäksi laumaamme kuuluu ”Jäbän omat karitsat” eli valkoiset kääpiösnautserit, joiden kanssa touhuaminen on myös mukavaa. Saapi metsälenkeillä harrastaa pienimuotoista paimentamista ihan kotioloissakin. Niin ja onhan Jäbä kerran käynyt niitä oikeitakin lampaita paimentamassa ja ihan mukava mieli jäi Jäbän toimimisesta lampaiden kanssa, joten sitäkin hommaa saatetaan kokeilla vielä uudemman kerran. Jäbä toimi myös dobermanni pentujemme leikittäjä-setänä, pennut saivat kiipeillä päällä, roikkua karvoissa ja puuhailla turkin seassa. Perheeseemme saapui viime vuoden loppupuolella myös pieni tytön tylleröinen, jonka touhuihin Jäbä on suhtautunut erittäin luontevasti.

Jäbä on siis monessa mukana ja aina valmis toimintaan. Bordercollie on rotuna kouluttamisen näkökulmasta uusi molemmille ohjaajille, ero dobermanneihin ja saksanpaimenkoiriin on kuitenkin aika suuri, joten yhdessä opettelemme mistä aineksista bordercolliet ja eritoten Jäbä on tehty. Jäbä on erittäin avoin ja iloinen Panda-poika, joka saattaa tällä osa-alueella luonteestaan hämätä helposti ohjaajaansa ja koira-Herran sisältä löytyvä dominanssi ja asioiden kyseenalaistaminen voisikin helposti viedä pikkusormen sijasta mukanaan koko ohjaajan, joten tarkkana saa kyllä olla. Jäbä omaa hyvän hermorakenteen ja toimintakyvyn, kyeten rauhoittumaan, keskittymään ja toimimaan erilaisissa tilanteissa, uusissa paikoissa ja erilaisten häiriöiden alla. Tosin jos ohjaaja ei ns. vaadi, niin tokihan aina voi jostain yrittää joustaa: ajattelee Jäbä!

 

 

Janika Karenmaa
Eurajoki
karenmaa@gmail.com

Webdesign
Marjo Saukkoriipi
Rajalassie.net